POSESTVO MONSTERA

Kulinarično zatočišče med valovito goričko pokrajino, nas s toplimi toni in naravnimi materiali popelje v svet, kjer se vrnemo k naravi in “k sebi”.

Posestvo Monstera v Motovilcih nas vabi v prijeten in topel ambient, kjer se povežemo z naravo in uživamo v preprostosti bivanja ob odlični hrani. Veliko inspiracije za zasnovo notranjosti smo črpali med motoviljenjem po gorički pokrajini in srečevanji z domačini ter spoznavanjem lokalnih obrti.

Posestvo Monstera nas vabi v prijeten in topel ambient, kjer se povežemo z naravo in uživamo v preprostosti bivanja ob odlični hrani. 

Katarina in Bine sta v nas našla sogovornika, ki jima je pomagal osmisliti njuno skupno “Goričko” zgodbo. Osnovna ideja je bila zasnovati sodoben in funkcionalen interier prepleten z lokalno tradicijo, v katerem se bo vsak njun gost počutil prijetno in sproščeno, kakor doma. Med povezanimi, odprtimi skupnimi prostori pritličja se danes širi prijetna energija, smeh, vonj po dobri hrani, zvok kitare in klavirja.

Pri snovanju notranjosti smo uporabili naravne in lokalne materiale v prijetnih, toplih tonih. Ti se izvrstno povežejo s slamo polnjenim, tradicionalnim ometom, ki zaradi zaobljenih robov prostore zmehča in daje organski, naraven občutek.

V skupni dnevni sobi nam pogled z udobnega kavča uhaja na viseč kamin, ki navidezno lebdi nad zeleno, gričevnato pokrajino. Reciklirana opeka stare domačije, v katero je družina Volčič sama obložila dve steni, doda teksturo in toplino dnevnemu prostoru, predvsem pa šepeta zgodbe preteklosti, ki vam jih bosta Bine in Katarina z veseljem zaupala. Unikatno zasnovane masivne police v konzolni zasnovi nudijo mesto številnim knjigam, rastlinam in gramofonu ter nudijo prostor za počitek kozarcem. Dnevni prostor se nadaljuje v najpomembnejši del poslopja – veliko jedilnico, katere osrednji element je dolga, ročno narejena, hrastova miza. Zasnovale smo jo v kombinaciji z unikatnimi svetili iz grobo obdelane lokalne gline, pod katerimi se tkejo nova prijateljstva naključnih obiskovalcev posestva Monstera.

 

“Šefovo” kuhinjo smo obložili z vulkansko črno keramiko, da spominja na t.i. črno kuhinjo, ki je bila v preteklosti najpomembnejši del vsakega bivališča, hkrati pa se naveže na vulkansko delovanje in geologijo Goričkega. V kotu kuhinje kraljuje moderno oblikovana črna krušna peč obdana v žgan les. Bineta je ideja o žganem lesu »vžgala« do mere, da se je testiranja obdelave lesa lotil kar sam. Material smo nato uporabili še na omarah v kuhinji in jedilnici.

V nadstropju nas k počitku vabi šest sob za goste, ki s svojimi oznakami ognja, vode, zraka, zemlje, duha in narave povzamejo zgodbo posestva. Stene v zemeljskih tonih, police iz masivnega lesa, keramična svetila, dodatki iz pletenega koruznega ličja in udobje tekstila ustvarjajo prijetno zatočišče s pogledom na spokojno goričko pokrajino. Polprosojna tekstilna drsna vrata prosevajo svetlobo iz kopalnice, ki ji šarm daje skrbno izbrana stenska keramika. Kombinacija domačnosti in rustikalne elegance nas obenem spominja na kopalnice naših babic in na občutek Pariza, kjer se je skupna zgodba Katarine in Bineta začela.

Veliko inspiracije za zasnovo notranjosti smo črpali med motoviljenjem po gorički pokrajini in srečevanji z domačini ter raziskovanju lokalnih obrti, ki postopoma izginjajo. 

To nas je »primotovililo« do ideje združevanja tradicionalnih obrti in materialov z modernim oblikovanjem, kar se odraža v številnih detajlih na posestvu.

Pred vhodom v hišo je tako uporabljeno trsje za ograjo, nekatere stene v hiši so obložene s staro opeko, iz katere je bila zgrajena stavba, ki je prej stala na posestvu. Nad masivno hrastovo jedilno mizo so obešene luči iz lokalne gline, ki so jih izdelali v studiu Clayelej, iz pletenega koruznega ličja pa smo s podjetjem Pomelaj izdelali stenske luči in tabureje. Stenski omet je mešanica gline in slame, uporabljeni les pa je recikliran iz starih hrastovih desk.

Posestvo Monstera v srcu prekmurske pokrajine je edinstvena zgodba, ki združuje naravo, tradicijo, sodoben dizajn in vrhunsko kulinariko. S tesnim sodelovanjem z naročnikom smo ustvarili prostor, ki prepleta naravo in kulturno dediščino z arhitekturo in ustvarja vrhunsko doživetje za goste. Monstera odpira vrata v goričko idilo, kjer se vsak obiskovalec počuti kot del te zgodbe.

Leto izvedbe:

Lokacija:

Kvadratura:

Projektna ekipa:

Fotograf:

Oprema po meri:

Glinena svetila:

Izdelki iz koruznega ličja in vrbovega šibja:

Svetila:

2023

Motovilci, Goričko

445 m2

LEPPA

Sonja Ravbar

Tadej Stajnko, Tilen Kukel – Hipoing d.o.o.

Anja Leskovar – Clayelej

Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja

Sense of design

 

Arhitekturno oblikovalski studio, kjer vaše zgodbe preslikamo v prostore.

Slovenska 27, 1000 Ljubljana

Telefon:  031 889 509

Email: info@leppa.si