MORJE NA OBZORJU

Ureditev zunanjega prostora počitniške rezidence.

Terasasto členjen zunanji prostor hiše se vizualno poveže v celoto preko enotnega kamnitega tlakovanja in zasaditev izbranih mediteranskih vrst. Zasaditve se členijo, vzpostavljajo dinamiko v prostoru, so nosilke ambientalne raznolikosti ter zastirajo in namensko odpirajo ključne vizure proti morju.

Vstopni del je zasnovan kot zapomnljivo čutno doživetje, ki nas popelje od dovoza do vhoda v objekt – izmenjevanje vonjav sivke, smilja, jasmina ter lepljivca z vseletno atraktivnostjo.

Vhoda v objekt se vizualno ločita z rastrsko postavitvijo stebrov, kar za razliko od polne stene med vhodoma vsaj deloma prepušča svetlobo do suhega vrta. S tem pogledi kljub vsemu ostajajo omejeni, zasebnost se ohranja.

Suhi vrt je izjema in posebnost celotne ureditve. Gre za senčen in suh prostor, ki se ga zasnuje v maniri japonskega suhega vrtu z izmenjevanjem pasov tlaka – linijske kamnite poteze, peščenih površin ter ozelenitev – sukulenti, pokrovne rastline, katere se v odvisnosti od skopih rastnih pogojev prosto razraščajo po območju. Celotna površina se ustrezno utrdi, da se nanjo lahko umesti npr. miza s stoli – oblikuje intimen kotiček za posedanje.

Zgornji plato se na severnem robu podaljša do roba parcele, s čimer se pridobi bivalni prostor in izboljšajo rastni pogoji za zasaditev grmovnic. Osrednji prostor predstavlja bivalna terasa z letno kuhinjo, ki se s členjenim tlakovanjem – stopalni kamni v zelenici, povezuje s sončno teraso ob robu bazena. Glavni poudarek zgornje terase in nosilec ambientalnosti je drevo oljke obdano z dišečo sivko. Pogledi proti morju se ohranjajo odprti. Prelivno polje bazena se za ustvarjanje vizualnega občutka neskončnosti podaljša in potegne vse do roba zgornje terase. 

Vse utrjene, tlakovane površine, vključno z zgornjim robom bazena se obravnava enako. Uporabi se enotno tlakovanje kot npr. kamen Pazin z možnostjo členitev celotne površine preko izbora različnih finalnih obdelav kamna.

V zasnovi sta ob zasaditvah dišavnic strukturno in ambientalno pomembni tudi potezi belo cvetočih oleandrov, ki obdata, zaokrožita prostor zgornjega platoja in predstavljata celoleten poudarek v vrtu.

Leto izvedbe:

Lokacija:

Projektna ekipa:

Fotograf:

2022

Krk, Hrvaška

LEPPA

LEPPA + Ana Skobe

Arhitekturno oblikovalski studio, kjer vaše zgodbe preslikamo v prostore.

Slovenska 27, 1000 Ljubljana

Telefon:  031 889 509

Email: info@leppa.si