STANOVANJE MESTNA OAZA

Prenova staromeščanskega stanovanja v moderno, minimalistično, a drzno oazo.

Glavni cilj prenove je bila reorganizacija prej nefunkcionalnih, nepovezanih in nesorazmerno velikih prostorov staromeščanskega stanovanja. Želja lastnikov je bila zasnova fleksibilnega in sodobnega stanovanja za moderno bivanje. Rezultat je minimalistična, a drzna oaza za mlado družino. 

Staromeščansko stanovanje v Kranju, s preživetim konceptom nepovezanih in nesorazmerno velikih prostorov, smo reorganizirali v dom za sodobno bivanje.

 

Kvalitetne prvine stanovanja, kot so hrastov parket iz ribje kosti in stavbno pohištvo, so se ohranile ter obnovile, medtem ko novo pohištvo izraža dinamiko in energijo novih prebivalcev.

Za zagotovitev prostornejšega bivalnega prostora je bila ključna odstranitev stene med osrednjima prostoroma. Nastalo vrzel v tlaku smo zapolnili z mikrotopingom, s čimer smo ohranili spomin na izhodiščni tloris stanovanja.

Kuhinjski niz v turkiznem odtenku z značilnimi utopnimi ročaji trikotne oblike ter otok v kovinskem sijaju so diametralno nasprotje ohranjenih elementov. S tem smo dosegli izrazit kontrast med starim in novim.

V temačen hodnik smo vnesli naravno svetlobo preko novih steklenih vrat kopalnice in večje vertikalne zasteklitve proti kuhinjskem prostoru.

Idejo o preprosti, minimalistični kopalnici brez fug, smo dosegli z uporabo dekorativnega betona (mikrotopinga), ki omogoča enostavno vzdrževanje in nudi estetski videz.

Spalnico smo prestavili na vzhodno stran stanovanja, v prostore nekdanje kuhinje. Visok prostor smo izkoristili za shranjevalne površine. Unikatno izdelani ročaji posnemajo motiv kuhinjskega niza, tokrat v zlati kovini.

 

S prenovo se je stanovanje preobrazilo v popolnoma nov ambient, ki izzove zastarele koncepte bivanja in oživi prostore. Stanovanje združuje preteklost, ki jo preplete z vnosom modernih elementov in s tem ustvari unikaten dom in drzno oazo v središču mesta.

< >

Leto izvedbe:

Lokacija:

Kvadratura:

Projektna ekipa:

Fotograf:

Gradbena dela:

Strojne inštalacije:

Dekorativni beton:

Mizarska dela:

2022

Kranj, Slovenija

83 m2

LEPPA

LEPPA

Jdesign d.o.o.

Dejan Ambrožič s.p.

Penzel

Mizarstvo Jamnik d.o.o.

Arhitekturno oblikovalski studio, kjer vaše zgodbe preslikamo v prostore.

Slovenska 27, 1000 Ljubljana

Telefon:  031 889 509

Email: info@leppa.si